2012-04-27

zachciewajki cz 2

Parę dni temu  pisałam o zachciewajkach na słodycze.. i zapowiadałam , że wstawię zdjęcie - efekt końcowy zachciewajki w postaci sernika na zimno  :) ponieważ pogoda rozpieszcza.. nie chciało mi się zasiąść do laptopa i do posta.. ale juz nadrabiam straty :)

poniżej efekty  :)



choć nie jest to blog kulinarny , dla zainteresowanych podaję przepis.. jeśli ktoś lubi serniki na zimno ..polecam.. naprawdę dobra wersja :) ( przepis zdobyczny od koleżanki z pracy )


Sernik na zimno

składniki  :
500 g sera białego zmielonego
400 ml śmietany 30%
2 śnieżki
2 galaretki cytrynowe

dodatkowo galaretka i owoce na wierzch ( wg smaku i uznania)

na spód sernika polecam upiec własnoręcznie biszkopt.. dla zapracowanych,  z niedoborem czasu  rozwiązaniem są ciastka biszkoptowe  ze sklepu :)

Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 2 szklankach wody . Śmietanę ( dobrze schłodzoną) ubijamy razem ze śnieżkami i dodajemy zmielony ser  . Nastepnie do wszystkiego dodajemy prawie  zastygnięte galaretki cytrynowe i mieszamy wszystko dokładnie aż do jednolitej masy. Następnie masę wylewamy na biszkopty ( wczesniej ułożone na dnie w foremce ) i wkładamy do lodówki aż lekko stężeje.Na wierzch układamy owoce i zalewamy wczesniej przygotowaną galaretkę wg przepisu producenta.. ( pamietając, że nie może być ani ciepła ani bardzo płynna aby nie wsiąkła w sernik )
Ponieważ to sernik na zimno  przechowujemy go w lodówce :)

powoli zaczyna się sezon na nasze polskie owoce i z nimi jest on najlepszy.. więc polecam na letnie wieczory :)

SMACZNEGO  :D

ps. kiedy piszę ten post z lodówki znika już ostatni kawałek sernika... ehhh  ;) 

5 komentarzy:

  1. Wyglada bardzo bardzo apetycznie!.... no i te zdjecia! Ludzie, co za piekne zdjecia! Wszystkie! Robisz to przepeiknie! Zdradz na Boga co to za kamera i co za niesamowity objektyw! :)

    Pozdrawiam!

    Dagi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) jak wygląda tak smakuje ;) a co do zdjeć.. od lat wierna jestem pentaxowi :) teraz mam K7 a obiektywy które najczesciej uzywam to 25mm f.2,4 77mm f/1,8 i manualna 50mm f/1,7 :) na tej ostatniej "wychowałam" się fotograficznie i zawsze do niej wracam :D
      pozdrawiam
      Iza

      Usuń
    2. Dziekuje bardzo za odpowiedz. Sprzet oczywiscie jest bardzo wazny, ale Ty masz rowniez to oko fotograficzne! Zanotowalam namiary :)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  2. pysznie wygląda :)))
    pozdrawiam
    Marta

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)